KEHOP 5.2.3

KEHOP-5.2.3-16-2016-00045

SAJTÓKÖZLEMÉNY

MEZŐTÚRI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG PRESBITÉRIUMA ÉPÜLETEINEK ENERGETIKAI FELÚJÍTÁSA

Szervezett előkészítési és kivitelezési munka eredményeként sikeresen lezárult a Környezet- és Energia Operatív Program (KEOP) keretein belül Mezőtúr egyházi épületeinek felújítása. A projekt megvalósítására az egyházközség 140 000 000 Forint vissza nem térítendő támogatást nyert.

Az egyházközség büszkén mondhatja, hogy elérte a kitűzött célt, mellyel egy egészségesebb és környezetkímélő feltételeket teremtett a lakosság számára egy fenntartható és előremutató fejlesztés megvalósításával.

A Mezőtúri Református Egyházközség célja az volt, hogy hatékonyan tudja működtetni az épületeit, valamint üzemeltetési költségeit jelentősen csökkentse. A fejlesztés eredményeként a megtakarítás mellett, hosszú távon csökkenti a település ökológiai lábnyomát, hozzájárulva a környezettudatosabb szemléletmód kialakításához és alkalmazásához.

A beruházás helyszínei: Mezőtúri Református Egyházközség Idősek Otthona 5400 Mezőtúr, Szolnoki út 18. alatt, valamint a Mezőtúri Református Kollégium 5400 Mezőtúr, Kossuth Lajos utca 2. alatt található épületek. A projekt 2017. február 1.-jén indult és mindkét helyszínen párhuzamosan zajlottak a munkálatok.

A kivitelezés során elsődlegesen a nyílászárók cseréje történt meg, új műanyag ablakok, ajtók kerültek beépítésre, majd a homlokzati és a födémszigetelés is elkészült. A fűtésrendszer korszerűsítésre került a kollégium épületében kondenzációs kazánok beépítésével. A kazánok alkalmazása hozzájárult a szabályozási veszteség és az esetleges túlfűtés csökkentéséhez. Mindkét épület tetejére napelemes rendszer lett telepítve, valamint napkollektoros rendszer segíti majd a meleg víz ellátását az épületekben, hasznosítva ezzel a napenergia nyújtotta lehetőségeket.

Bízunk benne, hogy a fejlesztések a dolgozók és az intézményeket igénybevevők számára is vonzóbb környezetet teremtenek, és jelentős energia megtakarítást biztosítva hozzájárulnak a kitűzött környezetvédelmi és energiahatékonysági célok eléréséhez.

A Mezőtúri Református Egyházközség honlapján mezotur.reformatus.hu KEHOP-pályázat menüpont alatt megtekinthetőek a pályázat adatai és fotódokumentáció.

MEZŐTÚRI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG PRESBITÉRIUMA ÉPÜLETEINEK ENERGETIKAI FELÚJÍTÁSA

A Környezet- és Energia Operatív Program (KEOP) által meghirdetett pályázatok vissza nem térítendő támogatást nyújtanak azok részére, akiknek fontos az energiaracionalizálás és a megújuló energiaforrások használata.

A Mezőtúri Református Egyházközség KEHOP-5.2.3-16-2016-00045 azonosítószámon, „Mezőtúri Református Egyházközség Presbitériuma épületeinek energetikai felújítása” címmel pályázatot nyert.

A Mezőtúri Református Egyházközség célja, hogy a projekt megvalósítása által hatékonyan tudja működtetni az épületeit, valamint üzemeltetési költségeit jelentősen csökkentse. Az energiahatékonysági intézkedés egy társadalmi felelősségvállalás, mivel egyre több energiát használunk, ezzel a jövő nemzedékének kockáztatjuk az energia ellátását. Az adott projekt is egy olyan célt szolgál, amely Magyarország, valamint Európa klímakockázatát csökkenti.

A kivitelezési munka során a tervek szerint az épületek külső nyílászáróit a legújabb energetikai elvárásoknak megfelelő nyílászárókra cserélik, majd homlokzati és födémszigetelést kapnak. Emellett az Ókönyvtár épületében a fűtés is korszerűsítésre kerül kondenzációs kazánok beépítésével. Az épületek tetején napelemes rendszer kerül kialakításra. A meleg víz ellátását pedig napkollektoros rendszer fogja segíteni az Idősek Otthonában.

A beruházás helyszínei: Mezőtúri Református Egyházközség Idősek Otthona 5400 Mezőtúr, Szolnoki út 18. alatt, valamint a Mezőtúri Református Kollégium 5400 Mezőtúr, Kossuth Lajos utca 2. alatt található épületek.

Kedvezményezett neve: Mezőtúri Református Egyházközség

Támogatás intenzitása: 100 %

A projekt összköltsége: 140 000 000 Ft

A projekt megvalósítási időszakának kezdete: 2017.02.01.

Mezőtúri Református Egyházközség által megvalósítandó felújítás olyan modellértékű beruházás Jász-Nagykun-Szolnok megyében, amely az energiahatékonysági intézkedések terén mintaként szolgálhat a többi település és intézmény részére.

Galéria:

2017. 11. 15. – Idősek Otthona

2017. 10. 10. – Református Kollégium

2017. 10. 10. – Idősek Otthona

2017. 09. 26. – Idősek Otthona

2017. 08. 31. – Református Kollégium

2017. 08. 31. – Idősek Otthona

2017. 07. 04. – Református Kollégium

2017. 07. 04. – Idősek Otthona