KEHOP 5.2.13

Sajtóközlemény

 

„A Mezőtúri Református Idősek Otthona és Tornacsarnok energetikai korszerűsítése”

2022. július 28.

Mezőtúri Református Egyházközség pályázatot nyújtott be 2019-ben a „Pályázatos épületenergetikai felhívás egyházak számára”, KEHOP-5.2.13 kódszámú felhívásra, melynek eredményeképpen 297,12 millió forint vissza nem térítendő támogatást ítéltek meg számára. A projekt keretében két egyházi fenntartású épület újult meg Mezőtúron:

A Szendy Pál Református Idősek Otthona a Mezőtúri Református Egyházközség bentlakásos szociális intézménye 50 fő idős számára, valamint a házi segítségnyújtás központja, amely az otthonukban élő időseknek igyekszik mindennapjaikban segítséget adni. Ugyanitt működik a támogató szolgálat. Az Otthon épületének állapota leromlott a megnyitás óta eltelt 18 év alatt, ezért az épületen teljes külső fal- és födémszigetelést hajtottunk végre, nyílászárót cseréltünk, napelemes rendszert telepítettünk és korszerűsítettük az épületgépészeti elemeket.

A Pályi István Sportcsarnok 2003-ban épült az Egyházközség fenntartásában működő Mezőtúri Református Kollégium udvarán. A mindennapos testnevelést és „az ép testben ép lélek” jelmondatot megvalósítva jelenleg 700 diák használja rendszeres testmozgásra a sportcsarnokot tanórákon és edzéseken. A projekt keretében az épület egészének falszigetelésére, valamint nyílászáróinak cseréjére került sor.

A projekt befejezési dátuma: 2022.07.31.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, a támogatás mértéke: 100%

A projektről bővebb információt a http://mezotur.reformatus.hu/kehop-5-2-13/ oldalon olvashatnak.

További információ kérhető:

Mezőtúri Református Egyházközség

5400 Mezőtúr, Petőfi Sándor utca 2

E-mail: mezotur@reformatus.hu

 

Sajtóközlemény

 

„A mezőtúri református Idősek Otthona és Tornacsarnok energetikai korszerűsítése

2021.11.25.

Mezőtúri Református Egyházközség pályázatot nyújtott be a „Pályázatos épületenergetikai felhívás egyházak számára”, KEHOP-5.2.13 kódszámú felhívásra, melynek eredményeképpen 297,12 millió forint vissza nem térítendő támogatást ítéltek meg számára.

A projekt keretében két egyházi fenntartású épület újul meg Mezőtúron.

A Szendy Pál Református Idősek Otthona a Mezőtúri Református Egyházközség bentlakásos szociális intézménye, valamint a házi segítségnyújtás központja, amely az otthonukban élő időseknek igyekszik mindennapjaikban segítséget adni. Az ugyanitt működő támogató szolgálat pedig a fogyatékkal élő emberek folyamatos segítését is szolgálja, ezen belül személyi segítést és szállító szolgáltatást biztosít.

Az Idősotthon épületének állapota leromlott a megnyitás óta eltelt 17 év alatt: a fa nyílászárók elvetemedése miatt huzat van, amelyre az idősek nagyon érzékenyek; a korszerűtlen, régi típusú kazánok gázfogyasztása nem költséghatékony. Mindezért energiatakarékos, környezettudatos, megújuló energiaforrásra van szükség, és az épület egészének szigetelésére, valamint nyílászáróinak cseréjére. Az épületen külső szigetelést hajtunk végre, nyílászárót cserélünk, napelemes rendszert telepítünk, korszerűsítjük az épületgépészeti elemeket hőszivattyús rendszerrel.

 

A másik felújítandó épület a Református Gimnázium sportcsarnoka. Az Egyházközség fenntartásában működő Mezőtúri Református Kollégium nagy múltra tekint vissza. Eleink is fontosnak tartották az „ép testben ép lélek” jelmondat szellemében nevelni a fiatalokat. Napjainkban pedig Magyarországon a „mindennapos testnevelés” fontos célkitűzése minden iskolának. Jelenleg 750 diák tanul az iskolarendszerünkben.

A Pályi István Sportcsarnok 2003-ban épült. Csarnok lévén nagy az épület beltere. Ennek kifűtése önmagában is komoly feladat, azonban a majd két évtizede beépített fa nyílászárók elvetemedése miatt ez még inkább gazdaságtalan, és mivel az akkori építési normák nem tartalmazták az épület teljeskörű fal- és födémszigetelését, ezért korántsem energiatakarékos és környezettudatos. A projekt keretében az épület szigetelésére, valamint nyílászáróinak cseréjére kerül sor.

 

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.05.31.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, a támogatás mértéke: 100%

A projektről bővebb információt a http://mezotur.reformatus.hu/kehop-5-2-13/ oldalon olvashatnak.

 

További információ kérhető az alábbi elérhetőségen:

Mihalina László Mihály elnök-lelkipásztor

Mezőtúri Református Egyházközség

5400 Mezőtúr, Petőfi Sándor utca 2.

E-mail: mezotur@reformatus.hu

Kedvezményezett neve: Mezőtúri Református Egyházközség

Projekt címe: A mezőtúri református Idősek Otthona és Tornacsarnok energetikai korszerűsítése

Projekt azonosítószám: KEHOP-5.2.13-19-2019-00097

Szendy Pál Református Idősek Otthona

A Mezőtúri Református Egyházközség Idősek Otthona 2004-ben nyitotta meg kapuit lakói előtt. Gyülekezeti igény merült fel 15 évvel ezelőtt: az egyre idősebbé váló egyháztagok szerettek volna bentlakásos otthonban, 24 órás gondoskodásban részesülve megöregedni. Az egyháznak rendelkezésére állt egy régi iskolaépület, a Szendy Iskola, amelynek átépítésével-bővítésével kialakult a bentlakásos Idősek Otthona. A kezdetek óta bővült befogadóképessége, és ma már 50 lakó számára nyújt egy és két ágyas szobákban kényelmes lakhatási lehetőséget. Minden szobához külön előszoba és fürdőszoba tartozik. A lakrészek akadálymentesítettek az idősek mozgásának megkönnyítésére. Teljeskörű ellátásunk keretében egészségügyi alapellátást és folyamatos ápolás-gondozást biztosítunk. Orvosi vizsgálatra helyben is van lehetősége időseinknek. Lehetőségük van a szabadidő tartalmas eltöltésére, illetve a szabad hitélet gyakorlására, amelyhez sok-sok közösségi és egyházi alkalmat szervezünk. Az étkezést saját főzőkonyhánkon belül oldjuk meg a lakók és az étkeztetési szolgáltatásunkat igénybe vevők számára egyaránt. A Szendy Otthon a református házi segítségnyújtás központja is, amely az otthonukban élő időseknek igyekszik mindennapjaikban segítséget szolgáltatni. Ugyanitt működő támogató szolgálatunk pedig a fogyatékkal élő emberek folyamatos segítését szolgálja. Ezen belül személyi segítést és szállító szolgáltatást biztosítunk. Mivel az Otthont a Mezőtúri Református Egyházközség alapította, képviseljük egyházi jellegünket a szeretetteljes légkör és a gondoskodás biztosításával. Azonban az Otthon épületének állapota leromlott a megnyitás óta eltelt 15 év alatt: a fa nyílászárók elvetemedése miatt huzat van, amelyre az idősek nagyon érzékenyek; a korszerűtlen, régi típusú kazánok gázfogyasztása pedig nagy. Energiatakarékos, környezettudatos, megújuló energiaforrásra van szükség, és az épület egészének szigetelésére, valamint nyílászáróinak cseréjére. Fejlesztési terv: az épületen külső szigetelés hajtunk végre, nyílászáró cserélünk, napelemes rendszert telepítünk, korszerűsítjük épületgépészeti elemeket.

Pályi István Sportcsarnok 

A Mezőtúri Református Egyházközség fenntartásában működő Mezőtúri Református Kollégium nagy múltra tekint vissza. Eleink is fontosnak tartották az „ép testben ép lélek” jelmondat szellemében nevelni a fiatalokat. Napjainkban pedig Magyarországon a „mindennapos testnevelés” fontos célkitűzése minden iskolának. Intézményünk ennek érdekében nagy figyelmet fordít a sportéletre. A mindennapos testnevelést biztosítja a diákoknak. Testnevelés órákon, különböző szakosztályokban délutáni-esti idősávban megtartott edzéseken, saját magunk által rendezett sportversenyeken: kézilabda, kosárlabda, teremfoci, atlétika és sok más sportág területén. A bentlakó kollégistáknak is szüksége van testmozgásra a tanulóidő (szilencium) után az esti órákban. Mindehhez biztosítja az infrastruktúrát az olimpikonokat kinevelő testnevelő tanárunk, Pályi István nevét viselő Sportcsarnokunk. A Sportcsarnok 2003-ban épült. 2004-től már nem csupán a mindennapos testneveléshez és az edzésekhez használjuk reggeltől késő estig, hanem nagyobb rendezvényeinket is ott tartjuk, melyek a következők: szalagavató bál, jótékonysági bál, ünnepségek, országos tanulmányi- és sportversenyek angyalavató a bejövő diákok felavatására, diáknapok, sport- és kézműves délutánok, farsangi jelmezes felvonulások, lelkigyakorlatok. A templom felújítási munkái alatt pedig a nagyobb létszámú egyházi és nemzeti ünnepi alkalmakat is a csarnokban tartottuk. Jelenleg 800 diák tanul az iskolánkban, akik rendszeresen használják a sportcsarnokot – térelválasztó szerkezettel egyszerre két osztály is tudja használni párhuzamosan. Csarnok lévén nagy az épület beltere. Ennek kifűtése önmagában is komoly feladat lenne, azonban a két évtizede beépített fa nyílászárók elvetemedése miatt ez még inkább gazdaságtalan, és mivel az akkori építési normák nem tartalmazták az épület teljeskörű fal- és födémszigetelését korántsem energiatakarékos és környezettudatos. Nagy szükség lenne az épület egészének szigetelésére, valamint nyílászáróinak cseréjére. Fejlesztési terv: külső szigetelés, nyílászáró csere.

Képgaléria

Kollégium Sportcsarnok 22.07.28.

Szendy Otthon 22.07.28.

Kollégium Sportcsarnok 22.05.07.

Kollégium Sportcsarnok 22.03.22.

Szendy Otthon 22.03.22.

Szendy Otthon 22.01.31.

Kollégium Sportcsarnok 22.01.20.

Kollégium Sportcsarnok 21.12.07.

Szendy Otthon 21.11.29.