Azt éreztük, hogy ezekben a háborús időkben a legfontosabb és a legsürgetőbb imatémánk ebben az évben nem lehet más, mint a háború elől menekülőkért és a békességért való imádság. Oroszország hadműveletet indított Ukrajna ellen, ez a legnagyobb hagyományos katonai konfliktus Európában évtizedek óta. A környező országok elkezdtek felkészülni a lehetséges népességmozgásokra, így Magyarország is igyekszik megkönnyíteni a háború elől menekülők belépését, elszállásolását és ellátását.

A képre kattinva galéria nyílik

A legmegrendítőbb talán az, hogy mindez nem évtizedekkel ezelőtt történt, hanem napjainkban zajlik, és nem tudjuk még, mi lesz ennek a háborúnak kimenetele. A mi Mennyei Atyánk könyörülő irgalmát hívtuk segítségül 2022. március 6-án a Mezőtúr-Belvárosi Református Nagytemplomban a világimanaphoz kapcsolódva. A közel 400 ezer forint adományt hivatali úton, az országos egyházon keresztül eljuttattuk a segítségre szorulóknak. Az istentiszteleten elhangzott reszponzórikus ima:

„Urunk, drága Istenünk, eléd hozzuk ma mindazokat, akiknek a hétköznapjaik hirtelen megváltoztak, otthonuk a rettegés helyévé vált. Akik az éjszaka közepén helikopterek és repülőgépek, vagy légvédelmi sziréna zajára riadnak fel. Eléd hozzuk, Urunk azokat a testvéreinket, akik hirtelen félelemben, szorongásban, kétségek között és bizonytalanságban kénytelenek élni, vagy menekülni. Hallgass meg Urunk!

KÉRÜNK TÉGED, HALLGASS MEG MINKET!

Könyörgünk, Atyánk, mindazokért, akik hirtelen létbizonytalanságba kerültek, akiknek el kellett hagyniuk otthonukat, akiknek éppen ezért nincs meleg ételük, takarójuk, fedél a fejük felett. Akik most nem élhetik meg emberi méltóságukat, mert szükséget szenvednek. Imádkozunk és hálát adunk minden olyan testvéri közösségért, akik segítik és befogadják őket, az adakozó szívekért, az összekulcsolt kezekért. Hallgass meg Urunk!

KÉRÜNK TÉGED, HALLGASS MEG MINKET!

Imádkozunk, drága Jézus azokért, akik a frontvonalba kényszerültek, a sebesültekért, a gyászolókért, akiket a háború már megfosztott szeretteiktől, imádkozunk azokért is, akiket meg fog. Kérünk az özvegyekért, az árvákért, a gyermekét elvesztő szülőért, a fájdalmában meghasadt szívekért, az egyedül maradtakért. Te légy oltalmazójuk, vigasztalójuk. Adj számukra befogadó közösséget. Hallgass meg Urunk!

KÉRÜNK TÉGED, HALLGASS MEG MINKET!

Könyörgünk, Urunk, a szétzilált, szétesett, elszakadt családokért, minden gyermekért és szüleikért, akik külön utakra kényszerültek. Urunk, tartsd meg őket egymásnak, adj nekik hitet és reménységet benned, és abban, hogy egyszer viszontláthatják egymást. Óvd otthonaikat, a téglákat és falakat, amit rengeteg idő, pénz és erő lesz újraépíteni. Oltalmazd az özvegyeket, árvákat, hallgasd meg imádságaikat. Hallgass meg Urunk!

KÉRÜNK TÉGED, HALLGASS MEG MINKET!

Eléd visszük, Urunk mindazokat, akik elindították ezt a háborút, mert ők azok, akik véget is vethetnek neki. Adj, Urunk, nekik irgalmas szívet. Adj nekik, Urunk szerinted való látást, a megfelelő kérdéseket és válaszokat. Békéért könyörgünk megváltozott világunkban! Békéért könyörgünk háborút elszenvedő testvéreinknek a világ minden táján, és békéért könyörgünk magunknak is. Ámen!”