Református Énekek XVII.

Idén is megrendezésre került a Református Énekek koncert, mely során a református énekkincsünkből válogatott darabok szólalnak meg egy 300 fős, kárpát-medencei egyesített kórussal, négy karnaggyal, valamint egy orgonistával. Ennek az élménynek idén gyülekezetünk kórusa is része lehetett.

Böszörményi Gergely, a sorozat elindítója idén a mi kórusunkat is meghívta sorban a 17. Református Énekek koncertre fellépőként, így együtt énekelhettünk magyarországi és határon túlról érkezett kórusokkal. Az est fél nyolckor kezdődött, de próbálni már délután egy órára odahívtak bennünket, hiszen egy ilyen nagy kórust megfelelően beállítani és az énekeket elpróbálni – először így együtt – nem egyszerű feladat. Kis szünettel mintegy négy óra hosszú próba után egy hosszabb szünet következett, mely során előkészülhettünk a fellépésre.

Az est során négy esperes, közöttük Koncz Tibor, egyházmegyénk esperese is igét olvasott, melyet Dr. Fekete Károly püspök úr válogatott erre az estére. Vezénylő karnagyaink ezen az estén dr. Farkasné Sajó Márta, Balogh Lázár, Nagy-Szabó Kornélia, valamint Arany János voltak. De nem mehetünk el anélkül, hogy meg ne köszönnénk Marczi Ernő karnagy-kántorunknak, hogy felkészített bennünket erre az estére és hogy közbenjárásával mi is eljuthattunk oda, ahol megannyi élménnyel gazdagodhattunk. Neki, illetve a többi felkészítő kántornak az előadás végén is megköszönték a munkájukat.

Az orgonista ebben az esztendőben Szabó Balázs orgonaművész volt, aki egyrészt az énekeket kísérte, másrészt az énekek között játékával kápráztatta el a MÜPA közönségét, és persze bennünket.

Az est végén Csűry István királyhágómelléki református püspök mondott áldást, egymás kezét mindnyájan megfogva elénekeltük a Himnuszt, majd hazaindultunk, hogy próbák alkalmával tovább tökéletesítsük magunkat – annak reményében, hogy hamarosan újra visszatérhessünk arra a színpadra, ahol 300 fővel, esetenként a közönséggel együtt 1700 emberrel együtt zengedezhessünk megtartó Istenünknek!