“Az Isten szeretet” – hittantábor Mátraházán

2018. július 9-én újra elérkezett a nyár egyik kiemelt alkalma gyülekezetünkben, a hittantábor. Egy nagy busznyi gyermek és kísérőik indultak el Mátraházára, hogy a Bibliai történetek alapján ismerkedjenek meg az 5 szeretetnyelvvel és azzal a bizonyossággal, hogy „az Isten szeretet!”

Hétfőn finom ebéddel vártak minket a mátraházai lelkész-üdülőben,  a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Konferenciaközpontjában.

Ebéd után Mihalináné Lipták Judit lelkész-vallástanár a Gary Chapman nevéhez kötődő 5 szeretetnyelvről tanított. Megtudtuk, hogy az 5 szeretetnyelv a testi érintés, az elismerő szavak, a szívességek, az ajándékozás és a minőségi idő, s mindannyiunknak van egy elsődleges szeretetnyelve, amelyet „beszél”.

Délután a közeli Oxygen Adrenalin kalandparkba látogattunk, ahol izgalmas kalandokban volt részünk. Könnyű kis számháború után, hagyományainkhoz híven este egy egykori misszionárius életét kezdtük el megismerni Szabó Vica és Dormán Dorián tanításában. Ebben az évben Albert Schweitzer életútját tanulgattuk.

Kedden közös éneklés után Égerné Tamás Annamária lelkész-vallástanár a bétsaidai vak meggyógyításán keresztül a testi érintés fontosságáról beszélt. Ezután csoportokra oszlott a csapat, 4 csoportban beszéltük meg az előadáson hallottakat. Ebéd után a Siroki vár várt minket. Este a missziós történet után nagy izgalommal tekintettük meg a kivetítőn a foci vb aznapi aktuális meccsét.

Szerdán az elismerő szavak szeretetnyelv következett, melyet Éger Ádám lelkész-vallátanár tolmácsolt Gedeon bíra történetén keresztül. Neki, aki kicsinek és jelentéktelennek gondolta magát ahhoz, hogy egy olyan hatalmas feladatot elvégezhessen, mint amit Isten adott neki, szüksége volt arra, hogy bíztassák, elismerően szóljanak hozzá (ezt leginkább Istentől várta). Csoportfoglalkozás és ebéd után, mivel az időjárás nem volt túl kegyes hozzánk, a gyöngyösi Mátra Múzeumba látogattunk. Este újabb adalékokat tudhattunk meg Albert Schweitzer életéről, és természetesen az aktuális focimeccs sem maradhatott el.

Csütörtökön a szívességek szeretetnyelvet azon a történeten keresztül tolmácsolta Mihalina László lelkészelnök úr, amikor Isten népét a támadó Szanhérib csapatától hogyan menti meg Isten. Csoportos foglalkozás után nagy útra vállalkoztunk, egy 10 km-es túrával meghódítottuk a Kékestetőt.

A képre kattintva galéria nyílik!

Pénteken Berec Kata előadásában bölcs Salamon életén keresztül az ajándékozás szeretetnyelvről volt szó, s azt is megtudtuk, hogy Isten legnagyobb ajándéka számunkra az Úr Jézus Krisztus. A délutáni program a recski munkatábor megtekintése volt. Este a missziós történet után vendégeink érkeztek. Vixa, az énekes, Michelangelina, a festőnő és Emil, az életművész. Ez volt a Fele sem igaz – játék. Sötétedés után tábortűz mellett énekszóval zártuk a tábort.

Elérkezett az utolsó nap, a búcsú napja. A minőségi idő szeretetnyelvet Péter és Jézus Tibériás-tavi beszélgetésén keresztül ismertette meg velünk Mihalináné Lipták Judit. Még egy utolsó minőségi időt töltöttünk együtt csoportjainkkal, majd eljött az eredményhirdetés pillanata, hiszen egész héten totókat töltöttünk ki a történtetekről és Albert Schweitzer életéből.

Jókedvűen, énekszóval értünk haza, s szívünkben hálával, hiszen sokat tanultunk Istenről, saját magunkról és szeretteinkről is. Ezután talán sokkal jobban „beszéljük” majd egymás szeretetnyelvét, s azt is megtapasztaltuk, hogy egyvalaki mind az 5 szeretetnyelvet tökéletesen beszéli. Ez a valaki pedig az, aki önmaga a SZERETET!